Goed voor jezelf, de planeet en de dieren!

GOED VOOR JOU

Een plantaardig dieet heeft veel gezondheidsvoordelen. Het bevat veel onverzadigde vetten en minder cholesterol en verzadigde vetten. Je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten bij een eetpatroon met minder vlees en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten. Daarom zijn er steeds meer doctoren en gezondheidsinstanties die plantaardige voeding promoten. Het is wel belangrijk om voldoende ijzer, eiwit en vitamine B12 binnen te krijgen. Daarom gebruiken wij in onze producten veel soja, dat hoog eiwitgehalte heeft. Verder voegen wij vitamine B12 en ijzer toe aan onze producten zodat je geen tekorten krijgt.

GOED VOOR DE PLANEET

Hoe mooi is het dat je hap voor hap de wereld kunt veranderen door plantaardig te eten? Voedsel is namelijk verantwoordelijk voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Door geen vlees te eten kunnen we helpen de wereldwijde CO2-uitstoot met 24% te verlagen, wat vergelijkbaar is met het van de weg halen van 240 miljoen auto’s. Bedenk bijvoorbeeld dat bij de productie van 1 kilogram rundvlees tussen de 10 en 30 kilogram CO2 wordt uitgestoten. Dit terwijl bij de productie van 1 kilogram tofu slechts 1 kilogram CO2 vrijkomt.

Verder is er veel minder land en water nodig om gewassen te telen die nodig zijn om de veestapel te voeden. Voor de productie van 1 kg vlees is 7 kg soja nodig. Het is dus veel efficiënter om deze soja direct te verwerken in vleesvervangers. Maar 6% van de wereldwijd verbouwde soja wordt direct omgezet in de vorm van sojamelk of vleesvervangers. Het overgrote gedeelte wordt gebruikt voor de vee industrie en voor bio brandstoffen. Wanneer rundvlees wordt vervangen door bonen, komt 42 procent van de landbouwgrond in de Verenigde Staten vrij.

Plantaardig eten heeft zo een directe invloed op het behoud van biodiversiteit en een duurzamer gebruik van hulpbronnen. Daarom heeft de Verenigde Naties aangegeven dat minder vlees eten de beste manier is om de klimaatcrisis aan te pakken.

Als voorbeeld heeft Blonk, specialist op gebied van duurzaamheid in de agro-foodsector, een milieuvergelijking gemaakt tussen vegetarisch gehakt, Vivera plantaardig gehakt en half-om-half vleesgehakt.

GOED VOOR DE DIEREN

Of het nu varkens, koeien, kippen of vissen zijn, de intensieve veehouderij en visserij veroorzaakt miljarden dieren jaarlijks onnodig veel leed. Dit zijn allemaal voelende wezens met sociale vaardigheden en de wil om te leven. Een plantaardig dieet zorgt ervoor dat het aantal dieren dat in deze omstandigheden leeft afneemt. De gemiddelde persoon met een westers dieet eet duizenden dieren tijdens zijn leven, waarvan de meeste afkomstig zijn van fabrieksboerderijen. Door een maand plantaardig te eten kun je al 2 dierenlevens redden.