tips en tricks

Het verminderen van voedselverlies en -verspilling is essentieel in een wereld waar miljoenen mensen elke dag honger lijden. Het is aan ons om onze gewoonten te veranderen en zo weinig mogelijk voedsel te verspillen! Door geen of minder vlees te eten kunnen we veel meer mensen voeden. Ook is het erg belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Hieronder een paar tips om voedselverspilling te voorkomen.

  1. Stap over op een gezonder en duurzamer dieet.

Door geen vlees te eten, kunnen we veel meer mensen voeden!

  1. Koop alleen wat je nodig hebt.

Plan je maaltijden en maak een boodschappenlijstje! Zo voorkom je voedselverspilling en bespaar je geld!

  1. Ga eens voor het minder mooier uitziende fruit en groente.

Geen zorgen ze smaken hetzelfde! Je kunt ze ook altijd verwerken in smoothies of sapjes. Verder kun je tegenwoorden in verschillende supermarkten de ‘buiten  beentjes’ ook nog eens kopen voor een lagere prijs.

  1. Bewaar je eten op een slimme manier.

Bewaar je oude producten in de voorkant van de kast, koelkast of vriezer. En de nieuwe aan de achterkant. Zorg ervoor dat je aangebroken vers voedsel luchtdicht bewaard in de koelkast en zorg altijd dat pakjes goed gesloten zijn. Houd je koelkast opgeruimd! Een opgeruimde koelkast zorgt voor overzicht, waardoor je minder onnodig voedsel verspilt!

  1. Wist je dat er een verschil is tussen een houdbaarheidsdatum met THT en TGT

THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot, dit houdt in dat je het product na de houdbaarheidsdatum nog gewoon kan eten als dit product er nog normaal uitziet en normaal ruikt.

TGT staat voor Te Gebruiken Tot, producten met een TGT kun je niet meer gebruiken na de houdbaarheidsdatum.

  1. Start klein

Probeer thuis een kleinere porties te koken of deel een groot gerecht in een restaurant.

  1. Bewaar en eet je restjes.

Je kunt je restjes bewaren in de koelkast of invriezen. Zo kun je het op een ander moment opeten. Dit zorgt voor minder voedselverspilling maar is ook erg handig als je een keer geen zin of tijd hebt om te koken! Sommige restjes kun je ook gebruiken als ingrediënt in een andere maaltijd. Neem je restjes bijvoorbeeld eens mee voor de lunch!

  1. Gebruik je voedselafval!

In plaats van je etensresten weg te gooien kun je ze composteren. Op deze manier geef je voedingsstoffen terug aan de bodem en verklein je je ecologische voetafdruk.

Wist je dat je van voedselafval ook groente bouillon kunt maken! Bewaar bijvoorbeeld van uienschillen, uiteinden van de venkel, bloemkool stronken, kleine stukjes knoflook: Fruit restjes van groenten zoals de bovenkant, steeltjes, schillen en andere overgebleven stukjes met wat olijfolie of boter, voeg dan water toe en laat ze sudderen tot een lekkere groentebouillon.

 

  1. Gebruik alles van je ingrediënt/groente

Eet de schil! Veel mensen schillen hun groenten voor gebruik: wist je dat in de schil de meeste vitamines zich bevinden? Bijvoorbeeld de wortel of biet; deze kun je het beste eerst goed wassen en daarna, zonder te schillen, snijden voor gebruik. 

Ook een leuk weetje: wist je dat je de stronk van de broccoli en bloemkool kunt eten? Lekker in de wok! Door alles te gebruiken, hoef je minder weg te gooien en heb je meer waar voor je geld!